A doo-wop zene története

Klasszikus doowop - Gang korszak

A klasszikus doo-wop zene korszakai

A klasszikus doo-wop
Iskolás fiúk doo-wop
Gang doo-wop
Italo doo-wop
Pop doo-wop


The ParagonsA doo-wop tipikusan a városi környezet terméke, a maga keményebb, hősködő és versengő szellemével. A közösségi élet a klubok és az utcai gangek körül alakult ki, akik az utcákon és a parkokban lógtak. Az együttesek tagjai ezekből a csoportokból származtak. Az együttesek gyakran versengtek, mérték össze népszerűségüket a klubokban és parkokban, a közönség természetesen lelkes volt. Ezek a versengések jelentették az első lépéseket egy lemezfelvétel felé. Vagy a lemezcégek emberei fedeztek fel tehetségeket ezeken a rendezvényeken vagy a rendezvény díja volt egy lemezfelvétel.

Az ének versenyek prototípus lemeze a „The Paragons Meet The Jesters”, a borítón két vad kinézetű tinédzser látható a legdivatosabb gang sportöltözetben. A gang zenekarok nagy része Harlemből, Brooklynból vagy Bronxból jött. A fiúk próbáltak is megfelelni ennek a klisének a durva hangzással vagy a szövegükkel, még ha nem is voltak olyan kakaskodó típusok.

A korszak ismertebb dalai: The Channels "That's My Desire" (1957), The Charts "Desiree" (1958), és The Collegians "Zoom Zoom Zoom" (1957).