A doo-wop zene története

Klasszikus - Iskolás fiúk korszaka

A klasszikus doo-wop zene korszakai

A klasszikus doo-wop
Iskolás fiúk doo-wop
Gang doo-wop
Italo doo-wop
Pop doo-wop


Mellomoods1956-ra alakult ki a klasszikus doo-wop alkategóriájaként az un. „iskolásfiú doo-wop”. A 13 év körüli fiúk, amint hallották az „öreg fiúkat” doo-wop dalokat énekelni, ők is megalakították a saját zenekaraikat hasonló korú fiúkból. Már az ötvenes évek elején is voltak olyan együttesek, ahol fiatal srácok énekeltek, mint például Ray „Buddy” Wooten és a Mello Moods, ők inkább felnőtt témájú dalokat énekeltek, közönségük is inkább felnőttekből állt. Nagy sikereik a „Where Are You” és a „How Could You” szép és szomorú balladák voltak egy fiatal fiú bánatáról, akit elhagyott egy asszony. Ez fényévekre volt attól az ártatlan szerelemtől, amit évekkel később a Teenagers vagy a Teenchords énekelt meg. Már a zenekarok neve is utal a különbségre. A másik hasonló adottságú fiatal együttes volt a philadelphiai Castelles George Grant vezetésével. Ők is egy sor felnőtt témájú csodaszép balladát énekeltek lemezre, „Over a Cup Of Coffee”, „My Girl Awaits Me”, „This Silver Ring” és a „Heavenly Father”.

Az első autentikus iskolásfiú doo-wop, ami felhangzott az éterben, 1956 elején FrankieFrankie Lymon & The Teenagers Lymon & the Teenagers „Why Do Fools Fall In Love” dala volt, ezt követte a Leslie Martin vezette Schoolboys a „Please Say You Want Me / Shirley” kétoldalas siker lemeze és a Cubs „I Hear Wedding Bells”. A stílus jellegzetessége a fiatalos magas tenor szóló („castrato”), melyet egy fiatal fiú vagy lány énekel. A Teenagers szólóénekese Frankie Lymon volt a legismertebb szólóénekes ebben a kategóriában. Ők aratták le a legnagyobb kereskedelmi sikereket. Több hasonló énekes, Frankie bátyja Lewis és a Teenchords vagy Leslie Martin (Schoolboys) követte, de nem tudtak a helyébe lépni. A dalok zenéje és szövege egyszerű volt, az egész vonzereje a fülbemászó melódia és a fiatalos hangzás volt.

Az iskolásfiú zenekarok másik érdekessége az volt, hogy sokszor lányok énekelték a szólót. Nagyon kevés ember, talán az érintett gyerekek szülei tudták volna megmondani a hangzás alapján, hogy milyen nemű a szólóénekes. A legismertebb énekes lány volt Pearl McKinnon, aki a Kodaks élén énekelt néhány emlékezetes dalt, „Little Boy And Girl” és a „Teenager’s Dream” 1957-ben. Másik ilyen énekes volt Pat Cordel, aki 1956-ban énekelte lemezre a „Darling Come Back”-et a Crescents élén, June Batman a „Bohemian Daddy”-t a Marquis kiséretével vagy a Little Clydie, aki a csupa fiú, Teens élén énekelt 1956-ban.