A doo-wop zene története

Őstörténet - Korai csoportok

Szakaszai


  Már az első lemezfelvételeken az 1890-es években szerepelnek énekes-kvartettek. Néhányuk neve fennmaradt: Peerless Quartet, az American Quartet, a Haydn (később Hayden) Quartet és a Heidelberg Quartet énekelt fel lemezre, ma is ismert dalokat: „In The Good Old Summer Time” (1903, Haydn), „Let Me Call You Sweetheart” (1911, Peerless) vagy „By The Beautiful Sea” (1914, Heidelberg).

Furcsa, hogy miközben a dalokat ismerjük, az ezeket előadó énekeseket nem. Például egy Bill Murray nevű énekes volt azon korszak Bing Crosby-jaBill Murray vagy Elvis Presley-je, lemezeket vett fel szólóban, duóban, kora híres férfi és női énekeseivel, ő volt a Haydn, az American és a Heidelberg Quartet szólóénekese is. Ma talán néhány tucat ember ismeri a nevét. Abból a korszakból Al Jolson neve maradt fent, ő hasonló stílusban énekelt, de Murray sokkal sikeresebb volt nála. Ha meghallgatjuk ezeket a zenéket, nagyon furcsák és idegenek a fülünknek. Ugyanakkor ne felejtsük, hogy a 20-as és 30-as évek énekesei és zenészei ezeket a zenéket hallották, ezekre épült az ő zenéjük.

Noha a fekete énekesek és együttesek ott voltak a kezdeteknél, viszonylag kevés hanglemez maradt fenn tőlük. Csak kevés fekete engedhette meg a méregdrága hanglejátszó eszközök megvételét. Mivel kicsi volt a piac, csak kevés fekete zenésszel készítettek felvételeket és azokat is kis példányszámban adták ki. „Ezek az együttesek turnéztak az országban, vallásos és világi énekeket egyaránt énekeltek. Kora egyik leghíresebb együttese volt a Standard Quartette of Chicago. Az együttes 4 énekesből állt, ismerjük a nevüket: Williams, DeMoss, Scott és Catrell. Ezt az együttest érte az a megtiszteltetés, hogy egy 1894-es washingtoni látogatás során elkészíthették az első fekete együttes kereskedelmi célú lemezét. A felvételt a Columbia Phonograph Company hengereken adta ki, tudomásunk szerint legalább 20 példány létezett ezekből, sajnos egy sem maradt fent .” - Moonogian, G.A. , Wax_fax, Issue #49, May-June, 1991

Az első fekete együttes, amely sima lemezre készített felvételt, az a Dinwiddie Quartet volt, amely 1902 októberében spirituálékat vett fel a Monarch kiadó részére. Az első közös együttes felvételt Polk Miller készítette 1910-ben. Miller patikus volt, harcolt a déli polgárháborúban, az apja ültetvényén dolgozó négy munkással „Old South” Quartet néven vette fel a lemezt. A lemezeket az Edison adta ki, a hét felvételből négyet Miller énekel, hármat pedig a kvartett egyedül.