The Penguins  - Earth Angel (1954)

A dal

Minden idők egyik legnépszerűbb doo-wop dala. A második doo-wop dal volt, ami bejutott a pop listák Top 10-ébe. Az első a Chords volt a „Sh-Boom“ számmal.

The PenguinsA dal története elég szövevényes. Az első változatát egy Jesse Belvin nevű énekes komponálta. Baráti köréhez tartoztak a The Penguins fiúk is, akikkel átbeszélték a szerzeményeket és bele-bele javítottak a dalokba.  1953-ban a The Penguins elkészítette egy demo változatot és ezt elvitték a Dootone Reords-hoz. Amikor lemezre akarták venni, kiderült, hogy a szám nem kész, van még rajta javítani és pótolni való. Hárman is dolgoztak a hangszerelésen és a dal javított változatán: Curtis Williams (a Penguins basszgitárosa), Gaynell Hodge (session zenész) és Cornel Gunter ( a The Flairs együttes énekese). Dootsie Williams, a Dootone records tulajdonosa mesélte később a Record Exchanger magainnak: „Megvolt a dallam és a harmónia, de kompletten hiányzott a kiséret és a hangszerelés. Cornel Gunter beszállt és velük gyakorolt. Igy jött létre a végleges változat: tökéletes dallam, tökéletes hangzás és tökéletes kiséret, ez a három dolog kellett a sikerhez.

A váratlan siker után kitört a botrány, végül is ki a dal tényleges szerzője. Bíróság elé került az ügy, a tárgyalóteremben Jesse Belvinnek el kellett énekelnie a saját változatát. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az ő eredeti dala része a végleges változatnak, szerzőként végül a következő három zenészt ismerték el szerzőnek: Belvin, Curtis Williams és Gaynell Hodge.

A dalt 1954 júniusában vették lemezre és szeptemberben jelent meg. Eredetileg egy kislemez „B“ oldala lett, az „A“ oldal a „Hey Senorita“ volt. A DJ-k azonban a B oldalra kaptak rá, ez hatalmas siker lett. Az együttes is átkerült egy nagy lemezcéghez, a Mercury Records-hoz. Sajnos soha többet nem lett hasonló nagy sikerük, 1960-ban az „Earth Angel“ újrakiadása a lista 101. helyére vitte fel őket. 1962-ben fel is oszlottak.

Akkoriban szokás volt, hogy a sikeres fekete számokat fehér együttesek azonnal lemezre vették és gyakran sikeresebbek lettek, mint az eredeti változat. Pat Boone csinálta ezt például több alkalommal  Little Richard-dal. Az Earth Angel-t a fehér The Crew-Cuts énekelte lemezre, az USA sikerlistán 3, Angliában a 4. helyet érték el. Mások is sikerrel dolgozták fel: Gloria Mann (#18, 1955), Johnny Tillotson (#57, 1960), The Vogues (#42, 1969) és a New Edition (#21, 1986).

Előadó

A The Penguins 4 sötétbőrű gimnazista volt Los Angels mellől, Freemont High-ból. Nevüket a Kool cigarettán szereplő Willie pingvinről kapták. Az együttest eredetileg The Flywhhels-nek hívták. A lemezfelvétel egy garázsban történt és egy kis lemezkiadó cég, a Dootone Records adta ki. A lemezt végül 4 millió példányban adták el, bebizonyította, hogy egy kis független lemezcég is tud sikeres lenni, egész Amerikában sok hasonló cég jött létre ezután.

 

Videó

 

A dal szövege

  (oh, oh, oh, oh, wah-ah-ah, oh, oh, oh, oh

Earth angel, earth angel
Will you be mine?
My darling dear
Love you all the time
I'm just a fool
A fool in love with you

Earth angel, earth angel
The one I adore
Love you forever and ever more
I'm just a fool
A fool in love with you

I fell for you and I knew
The vision of your love-loveliness
I hoped and I pray that someday
I'll be the vision of your hap-happiness oh, oh, oh, OH!

Earth angel, earth angel
Please be mine
My darling dear
Love you all the time
I'm just a fool
A fool in love with you-ou-ou

I fell for you and I knew
The vision of your loveliness
I hope and pray that someday
That I'll be the vision of your happiness

oh, oh, oh, oh, oh, oh , oh, oh, oh

Earth angel, earth angel
Please be mine
My darling dear
Love you all the time
I'm just a fool
A fool in love with you-ou (you, you, you)