The Ronettes - Be My Baby

A dal

A poptörténelem egyik klasszikusa és legtöbbször hivatkozott dala, a Be My Baby. A Ronettes 1963 nyarán megjelent kislemeze amellett, hogy a korszak egyik legnagyobb slágere volt, új távlatokat nyitott a stúdiózásban, dobintrója pedig a popzene egyik legtöbbször lenyúlt számkezdése lett.

 

A dalt Phil Spector producer a  Jeff Barry - Ellie Greenwich házaspárral közösen 1963 júliusában írják., Spector kiadója, a Philles Records legújabb felfedezettjei, a háromtagú Ronettes kapja meg a dalt.

 

Spector legendásan maximalista, a Be My Baby esetében pedig a legenda szerint 42-szer játsszák el a zenészek a számot, mire a producer engedélyt ad a felvételre. Utóbbira egyesek szerint azért van szüksége, hogy a fáradtság addigra letörje az amúgy nagyszerű zenészek egóját, és azok végre mindenben engedelmeskedjenek neki. Miután az alap kész, jöhet Ronnie Bennett, akivel már előtte hetekig próbálták az éneket, és három nap alatt fel is veszik az ő részét, majd jöhet a háttérvokál. Utóbbiban bárki részt vehet, aki épp arra jár és legalább kicsit tud énekelni - így például az akkor tizenhét éves Cher is, aki több Spector-számban is vokálozott akkoriban, és ő hallható a Be My Baby-ben is.

 

A dal 1963 nyarán jelent meg, augusztusban az amerikai toplista 2. és az angol lista 4. helyéig jutott fel.

 

Előadó

A Ronettes énekegyüttes tagjai Estelle és Veronica "Ronnie" Bennett, illetve unokatestvérük, Nedra Talley voltak, és sokáig a trió egy volt a sok sikertelen csajegyüttes közül. Amikor aztán Estelle elintézi, hogy Phil Spector meghallgassa őket, egy csapásra minden megváltozik. Igaz, a producer csak Ronnie Bennettet szeretné. "Ez az! Ezt a hangot kerestem!" - kiáltott fel állítólag, de végül a Bennett lányok édesanyja közbeavatkozik: vagy az egész Ronettes együttest szerződteti, vagy nincs egyezség. A Ronettes aztán nekilát Spectorral a közös munkának, és az első olyan daluk, ami ténylegesen meg is jelenik, a Be My Baby lesz.

 

Az együttes ugyanis soha többé nem tudott a Be My Baby-hez hasonló sikert elérni, további kislemezei rendre lejjebb végeztek a listákon, a Ronettes 1967-ben feloszlott.

 

Ronnie egy évvel később aztán hozzáment Spectorhoz, bár ne tette volna: a zenei élettől akkortájt visszavonuló producer betegesen féltékeny volt mindenkire, és feleségét szinte rabként őrizte kaliforniai luxusvillájában. Nemhogy énekesnői ambícióit nem engedte kiteljesedni, de még a házból sem engedte ki, és egy aranykoporsót tartott a pincében, azzal fenyegetve nejét, hogy megöli, ha elhagyja. Ronnie végül négy év után, anyja segítségével, mezítláb szökött meg a birtokról, mivel Spector a cipőit is eldugta. A triót azért 2007-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be, boldog-boldogtalan hivatkozik rájuk, bár az időskori dicsőséget ma már csak kettőjük élvezheti, hiszen Estelle 2009-ben, rákban meghalt. A Ronettes beiktatásakor az együttest megcsináló Phil Spector épp a nagy nyilvánosságot kapó gyilkossági ügyében várt a tárgyalásra, melyben végül életfogytiglani börtönre ítélték.

 

Videó

 

A dal szövege

The night we met I knew I needed you so

And if I had the chance I'd never let you go

So won't you say you love me

I'll make you so proud of me

We'll make 'em turn their heads every place we go

 

So won't you, please, be my, be my baby

Be my little baby, my one and only baby

Say you'll be my darlin', be my, be my baby

Be my baby now, my one and only baby

Wha oh oh oh

 

I'll make you happy, baby, just wait and see

For every kiss you give me I'll give you three

Oh, since the day I saw you

I have been waiting for you

You know I will adore you 'til eternity

 

So won't you, please, be my, be my baby

Be my little baby, my one and only baby

Say you'll be my darlin', be my, be my baby

Be my baby now, my one and only baby

Wha oh oh oh oh

 

So come on and, please, be my, be my baby

Be my little baby, my one and only baby

Say you'll be my darlin', be my, be my baby

Be my baby now, my one and only baby

Wha oh oh oh

 

Be my, be my baby, be my little baby

My one and only baby, oh oh

Be my, be my baby, oh

My one and only baby, wha oh oh oh oh

Be my, be my baby, oh

My one and only baby, oh

Be my, be my baby, oh

Be my baby now