The Skyliners - Since I Don’t Have You (1958)

A dal

Joe Rock szerelmi bánatában egy közlekedési dugóban írta a szám szövegét egy lányról, aki előző nap elhagyta. Másnap este Jimmy Beaumont megkomponálta a zenét a szöveghez. Egy magnón készítették el a dal acapella demó változatát. A szalagot 13 lemezcégnek küldte el Rock (Chess, ABC, Imperial, RCA,..) mindegyik elutasította. Volt, aki a dal negatív tartalmát kifogásolta, mások azt írták, hogy egy olyan dal, amelyben 13 „you” van a végén, azt sosem lehet eladni. A számot ugyanakkor a Crescent együttes nagy sikerrel játszotta néhány élő koncerten. Ezen felbátorodva újra átlapozták a telefonkönyvet és találtak egy új lemezcéget a „Calico Records’-ot. Ők hajlandók voltak elkészíteni a lemezt.

A lemezfelvétel 1958 december 3.-án volt a new yorki Capitol studióban. Újdonság volt, hogy egy fiatal, teenager énekegyütteshez a cég szerződtetett egy 18 tagú zenakart a jobb hangzás érdekében. Amikor elkészült a lemez próbanyomata, kiderült, hogy az együttesnek nincs neve. Mivel a Crescent egy alkalmi zenekar volt, ami 3 együttes tagjaiból állt össze, úgy döntöttek, hogy itt a lehetőség az együttesnek végleges nevet adni. Charlie Barnett 1945-ös slágerének a címét választották névnek, így született meg a Skyliner együttes.

The SkylinersA lemez 1958 Karácsonyán jelent meg. Hamarosan Pittsburghben a helyi listák élére ugrott. 1959 februárjában Dick Clark meghívta őket az „American Bandstand” showba, ami elindította őket a siker felé. A show után 3 nappal felkerültek a Billboard 100-as listájára, 100 ezer példányban kelt el a lemez néhány nap alatt. Legmagasabb helyezésük a pop listán #12 volt, az R&B listán pedig a 3. helyre jutottak fel. Ők voltak az első fehér zenekar, akik az R&B lista csúcsára feljutottak.

Több együttes és énekes is feldolgozta a dalt a későbbiekben. A Guns N' Roses 1994-es albumán a  „The Spaghetti Incident”-en szerepelt a szám és a #10 helyet érte el az angol slágerlistán. Art Garfunkel 1979-es változata az angol lista  #38. helyére jutott fel. McLean 1981-es feldolgozása az amerikai lista #23 helyére jutott. Emlitsünk meg néhány további feldolgozást:  Chuck Jackson, The Vogues, Lenny Welch, Ronnie Milsap, és a  The Brian Setzer Orchestra.

A dal szerepelt több filmben is: American Graffiti (1973), Nyomul a nyolcadik dimenzió (1984), Halálos fegyver 2 (1989) és a Mischief (1985).

 

Előadó

Amikor a dal megszületett, akkor még nem létezett Skyliners nevű együttes. Gyakorlatilag három pittsburghi zenekarból (The Crescents, The Montereys és az El Rios) kivált tagok álltak össze alkalmilag. Mindannyian fehér gimnazisták voltak, akikre Joe Rock promociós ügynök figyelt fel. Mindegyik zenekarban talált egy – egy kíváló énekest vagy zenészt, belőlük lett 1958 közepére a Crescents: Jimmy Beaumont (17, szólóénekes), Janet Vogel (16, tenor), Wally Lester (16, tenor), Joe VerScharen (17, bariton) és Jackie Taylor (17, basszus). Néhány koncertet ezen a néven adtak. A „Since I Don’t Have You” lemez megjelenésekor választották a Skyliners nevet.

 

Videó

 

A dal szövege

 

I don't have plans and schemes

And I don't have hopes and dreams

I don't have anything

Since I don't have you

 

I don't have fond desires

And I don't have happy hours

I don't have anything

Since I don't have you

 

I don't have happiness, and I guess

I never will again

When you walked out on me

In walked old misery

And he's been here since then

 

I don't have love to share

And I don't have one who cares

I don't have anything

Since I don't have

You, you, you, you

You, you, you, you

You, you, you, you