Kedvenc doo-wop dalaim

 

Egyes becslések szerint az ötvenes években közel 15.000 együttes készített doo-wop felvételt, a nagyobb városokban százszámra működtek ilyen együttesek. Nagy részük amatőr volt, akik néhány fellépés és lemezkészítés után visszatértek a civil családi életbe. Mások éveken át sikerrel fenn maradtak. A lemezeket - az élő zenében mutatkozó túlkínálat miatt - viszonylag kis példányszámban hozták forgalomba.

Az 1939 és 1964 között megjelent doo-wop dalok számát 30 ezer körülire teszik a zenetörténészek. Ezek a felvételek elsősorban 78 és 45 rpm lemezeken jelentek meg. Az 50-es években a doo wop felvételek elárasztották a rádióadókat, akik a bőség miatt nem is tudták mindegyik dalt lejátszani. Ezek a dalok csak néhány száz példányban kerültek kinyomásra.

Ezen az oldalon felidézem kedvenc doo-wop dalaimat. Az anyag feltöltése folyamatosan történik. Pár szóban bemutatom a dal keletkezése körülményeit, a dalt elkészítő zenészeket, valamint egy linket, ahol a dal meghallható vagy megnézhető egy Youtube videón.

Ha sikertült megszerezni, akkor megadom a dal eredeti szövegét is.